Mustafa Onat's items Go to Must.'s photostream

28 Ocak 2011 Cuma

İsyan mevsimi!



Afrika’nın kuzeyindeki halk isyanları, kusursuzca dizilmiş domino taşları gibi birbirini etkiliyor. Ortadoğu ve dış politika konusundaki tecrübelerine büyük saygı duyduğum Mete Çubukçu’nun dünkü yazısını görene kadar olayların bu kadar ciddi olduğunu fark etmemiştim açıkçası. Çubukçu, NTV’nin Haber Müdürü olmasına rağmen muhabirliğe de devam ediyor aynı zamanda. Mavi Marmara gemisi İsrail’e zincirlendiğinde geminin yakınında muhabirlik yapan da oydu, Taksim’de polis araçlarının ortasındaki canlı bomba eyleminin birkaç dakika sonrasında olay yerinden bildiren de... Tunus’taki büyük halk isyanından sonra haber bültenlerinde ve gazetelerde Mısır’ın da karıştığı haberleri vardı. Bugün ise isyanların daha da şiddetlendiği anlaşılıyor. Mısır'da, Ordu isyanlara müdahale etmiş. 30 yıllık Hüsnü Mübarek rejiminin sona erme ihtimalinden bahsediliyor. [1][2][3]

ntvmsnbc bir isyan haritası hazırlamış. Bu haritada, Kuzey Afrika ve çevresinde yoğunlaşan halk isyanları, küçük bilgiler eklenerek gösterilmiş. Haritayı görene kadar Tunus'ta başlayan isyanların Mısır dışında, başka ülkelere de sıçradığını bilmiyordum. İsyanların geldiği boyutu göstermek açısından oldukça etkili bir iş olmuş. Hala iyi şeyler yapıyor olsa da, ntvmsnbc’nin son bir yıldaki değişiminden son derece rahatsızım aslında. Anasayfa’nın foto-galeriye dönüştürülmesi başta olmak üzere, siteyle ilgili rahatsızlıklarımı ilgililere bildiriyorum sürekli. Başka şikayetler olduğunu da biliyorum ama, onlar da benzemeye çalıştıkları (hatta benzedikleri) diğer siteler gibi ‘tıklanma’ sayılarını referans alıyorlar artık. Neyse konumuz bu değil..

Geçtiğimiz günlerde Tunus’taki bir arkadaşımla yazıştım. “Neler oluyor Tunusta” diye sordum. Devlet başkanının devrildiğini ve kaçtığını, ordunun da bu isyanda halkın yanında olduğunu söyledi. Onlar da ailesi ile birlikte şehir değiştirmiş ve isyana katılmışlar. Bu halk inisiyatifinin, netice itibariyle Tunus için beyaz bir sayfa demek olduğunu; artık geleceğe daha güvenli baktıklarını söyledi arkadaşım. Maalesef ülke olarak darbe kültürüne hiç uzak değiliz. Umarım -onun söylediği gibi- onlar için böylesi hayırlı olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder